Radio Galaxy-The Best Music Mix

Ziggo gaat mogelijk langer door met de door-gifte van analoge FM-kabelradio

Het is niet ondenkbaar dat klanten van Ziggo ook in (een deel) van 2021 nog naar analoge FM-kabelradio kunnen blijven luisteren.

Vodephone - Ziggo – waarvan Ziggo onderdeel is – heeft tot en met 31 december ontheffing van mediatoezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM) om analoge radio zonder analoge tv aan klanten aan te bieden. Deze ontheffing is nodig omdat Ziggo is een groot deel van het verzorgingsgebied inmiddels geen analoge tv aan klanten levert. De gefaseerde uitschakeling van analoge tv begon in maart 2018. De bedoeling was dat dit traject voor de zomer van 2020 afgerond zou zijn.

Ziggo heeft echter vanwege het coronavirus het uitzetten vananaloge tv nog in overgebleven gebieden binnen het verzorgingsgebied voor onbepaalde tijd gestaakt.

 

Bandbreedte

Het coronavirus zet alle vernieuwingen bij Ziggo tijdelijk in de ijskast. Zo wordt niet alleen de uitschakeling van analoge tv tijdelijk gestopt.,ook de uitrol van Gigabit is gestopt.
En juist vanwege gigabit internet moet analoge FM-kabelradio uitgezet worden.

De geringe bandbreedte die Ziggo voor analoge FM-kabelradio gebruikt, is binnen het DOXSIS 3.1 frequentiespectrum nodig om bij het kabelbedrijf de uploadsnelheid dat bij internetabonnementen wordt geleverd verder te verhogen. Een deel van de klanten vindt de snellere upload van groot belang.

 

Mediawet

Edgar van der Pas van het Commissariaat voor de Media legt uit wat de huidige wetgeving aan voorwaarden stelt voor de doorgifte van analoge FM-kabelradio. “In de Mediawet staat dat als je als pakketaanbieder een analoog programmapakket aanbiedt er voor dat pakket de verplichting geldt dat een aantal publieke Nederlandse en Belgische zenders wordt doorgegeven, de Mediawet maakt geen onderscheid in radio- en televisiesignalen.

Dit betekent dat als je als pakketaanbieder stopt met analoge televisie je ook met analoge radio moet stoppen, VodafoneZiggo is hiervan tijdelijk ontheffing verleend, zodat ze tot 1 januari 2021 de analoge radiosignalen kan blijven doorgeven.

Als VodafoneZiggo in de zomer van dit jaar geen analoge televisie meer zou aanbieden, verandert niets aan deze situatie.

Als VodafoneZiggo tijdelijk het analoge radiosignaal wil blijven doorgeven, kan dat alleen met een ontheffing.

 

Nieuwe ontheffing

Met andere woorden: als de vertraging door het coronavirus dermate lang gaat duren dat vernieuwingen en aanpassingen aan het netwerk en geleverde diensten verder worden uitgesteld dan is voor doorgifte van 1 januari 2021 een nieuwe ontheffing nodig.

Het Commissariaat voor de Media is duidelijk verlenging van de huidige ontheffing.

Ja, dat kan, in de verleende ontheffing wordt die mogelijkheid ook expliciet genoemd.

Op dit moment is er geen verzoek om verlenging van de ontheffing ingediend”, aldus woordvoerder Edgar van de Pas.

 

Toekomst analoge radio

De bal voor een mogelijk langere toekomst van analoge FM-kabelradio bij Ziggo is dus bij het kabelbedrijf zelf in handen.

Of Ziggo een nieuwe ontheffing gaat aanvragen, laat vodafoneZiggo-woordvoerder Hans den Heijer in het midden: “Voorlopig verandert er niets met betrekking tot de doorgifte van analoge radio.” Bronnen rondom VodafoneZiggo vertellen echter tegen Totaal TV dat het bedrijf de nieuwe ontheffing wel degelijk bij het Commissariaat voor de Media gaat aanvragen.

Dit betekent dat de noodzaak om met analoge FM-kabelradio op 31 december te stoppen niet meer aanwezig is.

Voorstanders van het beluisteren van analoge radio via het kabelnetwerk van Ziggo kunnen dan ook al voorzichtig voor een feestje gaan voorbereiden.

De kans dat Ziggo ook in 2021 – of in ieder geval een deel van dat jaar – analoge FM-kabelradio blijft aanbieden, is door het coronavirus groter dan ooit ervoor.

Zeezender MI-AMIGO zonk 40 jaar geleden

Veertig jaar geleden zonk de Mi Amigo in de nacht van 19 op 20 maart 1980, op 19 maart sloeg het schip van haar ankers en liep op een zandbank.

Daarna werden tijdens de programma's van Radio Caroline noodcodes gemeld.

Om 1 uur op 20 maart sloten Tom Anderson en Stevie Gordon de zender.

Tom, Stevie, Nick Richards, Hans Verlaan en kanarie Wilson werden door een reddingsboot van boord gehaald, op Jon Myers 'Pirate Radio Hall of Fame' staan sinds deze week de verhalen van Tom, Stevie en Nick over het zinken.

PvdA wil einde aan 'harde aanpak' tegen de etherpiraten: "Het liefst gedogen"

'Fatsoenlijke' radiopiraten moeten gedoogd worden. Daarvoor pleit PvdA-Statenlid Annemieke Wissink, zij vreest dat de 'torenhoge' boetes van nu 'een mooi stukje streekcultuur de nek omdraaien', Het Agentschap Telecom (AT) voelt daar helemaal niets voor. "Vreemd dat een politica hierom vraagt."

De ene etherpiraat is de andere niet, meent Wissink. "Er zijn genoeg piraten die zich netjes gedragen, zij proberen ook niemand in de weg te zitten."

 

Asbest bij zendmast

En dan heb je de aso-piraten. "Die maken het te bont", legt de politica uit. "Ik hoor verhalen dat zij mensen van het AT uitschelden of asbestplaten tegen de mast zetten. Die moet je aanpakken. Maar kunnen we niet coulanter omgaan met de rest?"

 

Het antwoord is volgens het AT helder. "Nee, daar kunnen we niet coulanter mee omgaan", zegt woordvoerder Dirk Emans. "Dan kun je nog zo'n vriendelijke piraat zijn; hun zenders kunnen het signaal voor nooddiensten of vliegverkeer verstoren."

 

Piratenmuziek in cockpit

Zo ging het vorig jaar bijna mis toen een vliegtuig boven Limburg vloog. "De piloot hoorde plotseling piratenmuziek in de cockpit", zegt Emans. "Dat gebeurt niet vaak, maar toch, er zitten driehonderd mensen in zo'n toestel."

 

Het opmerkelijke is dat er nog nooit een toestel om deze redenen in nederland is neergestort en tegenwoordig  zijn er voornamelijk fabriekszenders in omloop dat de kans op storing van vliegverkeer en nooddiensten ook aanzienlijk klein maakt.

 

Zenders die nooddiensten in de weg zitten: dat kan natuurlijk niet, vindt ook Wissink. Toch ziet ze mogelijkheden, "Steeds meer van dat soort diensten gaat digitaal, en daarmee komt er ruimte vrij op de frequentie voor piraten."

 

De PvdA heeft de tweede kamer gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om de etherpiraterij tot cultureel erfgoed te benoemen. 

AM en FM-Radio op de Tocht

Den Haag - De toekomst van de analoge radio via AM en FM staat op de tocht, een adviescollege gaat zich beraden over wat te doen met de radiofrequenties.

De vergunningen voor de frequenties lopen na 1 september 2022 af.

Daarvoor moet staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) een beslissing over de toekomst nemen, daarvoor roept zij de hulp in van een adviescollege.

Die gaat zich beraden over een aantal zaken: bijvoorbeeld of de vergunningen van commerciële radio-omroepen worden verlengd of opnieuw verdeeld worden.

Er wordt ook gekeken of de voorwaarden voor die vergunningen niet soepeler kunnen.

Maar ook het compleet ’afschakelen’ van de analoge radio staat op de kaart.

Dat zou betekenen dat mensen na september 2022 niet meer via de ether naar de officiele radio zenders kunnen luisteren.

 

Verdeling frequenties:

Er bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen als het gaat om het verdelen van frequenties, zegt Keijzer, bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben, het ingestelde adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen, het adviescollege wil binnen zes maanden of anders uiterlijk dit jaar zijn advies aan Keijzer geven.