TV-Piraten

TV Noordzee verzorgde de eerste vrije televisie uitzendingen in 1963 vanaf het REM Eilaind voor de kust van katwijk, daarna onstond dit ook in de rest van nederland.
Lijstje tv piraten uit de FRM Free Radio Magazine 1985
Nog even de televisie zender afregelen op het juiste kanaal en de pret kan beginnen
Vroeger werd er uitgezonden in zwart wit, de kleuren televisie bestond nog niet.
Dit was het Testbeeld van Nova Televisie uit Alkmaaar tijdens het jaartal 1984
Het testbeeld van het bekende station, Orion TV uit Alkmaar op Kanaal 42 UHF
De Programma boekjes werden vaak bij de sigaren winkel om de hoek aangeboden
In de Steden Amsterdam en Denhaag zonden de TV Piraten uit op het kabel netwerk dit gebeurde meestal in de nacht wanneer de officiele zenders uit de lucht gingen er werd toen nog niet 24/7 uitgezonden, de tv piraten richten hun zend antenne op de ontvangst toren van de kabel exploitant, zo wisten zij de vele kijkers te bereiken.
Bijlage uit de 1e uitgave van de piraat, programma boekje van tv piraten in 1981

De Piraten Antenne

De Fuba C Antenne werd in de jaren 70 & 80 veel gebruikt voor de ontvangst van TV piraten die via de vrije ether uitzonden meestal in combinatie met een antenne rotor waarmee je de antenne door middel van een remote control, een appart bedienings kastje in verschillende richtingen kon zetten, hiermee was de ontvangst meestal oke.
Voor een betere signaal ontvangst zijn antenne versterkers verkrijgbaar waarmee je een betere beeld en geluids kwaliteit krijgt, hoe hoger het aantal dB"s (Decibels) des de beter de ontvangst is, mocht je in het bezit zijn van een rf of dvbt modulator dan kan je in plaats van een antenne, de output van de modulator gebruiken naar de TV Antenne Input op de versterker, zo creeer je een eigen TV Zender.

TV-Station SETUP

Bovenstaand schema geeft aan hoe eenvoudig het kan
Tegenwoordig zijn er modules verkrijgbaar, als achterzet, voor meer power.
TV Zender UHF met de BFQ 34 in de eindtrap die am gemoduleerd werd
Natuurlijk kan je ook een echte televisie zender zelf bouwen, zie hier de voormalige analoge zender van venus tv uit koedijk, nu alles digitaal is, is het belangrijk om te weten dat je hiervoor een dvbt modulator moet gebruiken als video en als audio bron om zo een digital video broadcast terrestrial uitzending tot stand te brengen.
Bovenstaand schema is bedoeld als analoge video lineair maar met een DVBT modulator is deze wederom prima te gebruiken voor digitale tv uitzendingen.
Cubical Quad Rondstraal Antenne van Venus TV destijds uit Koedijk
Mocht je niet in het bezit zijn van een tv zend antenne dan biedt deze quad antenne voor jou de uitkomst, het materiaal is 2.5 mm vd draad met 75 Ohm coax kabel als voedings bron, wanneer je er een metalen raster achter plaatst geeft deze antenne nog een leuk richt effect ook, het raster mag geen contact maken met het element.

DVBT

 

Digital Video BroadcastingTerrestrial zal ongetwijfeld blijven bestaan de ontvangst antennes zijn veel kleiner dan de antennes die vroeger werden gebruikt, nu zijn er nog heel veel mensen die gebruik maken van digitenne maar ook daar komt op latere termijn een verandering in, dit heeft allemaal te maken met de komst van het 5 G Netwerk dat toepassingen zoals digitenne terrestrial overbodig maakt en deel gaat uitmaken van het internet der dingen "The Internet of Things".

IP-Televisie

Het nieuwe televisie kijken is een feit, sinds het opheffen van de analoge diensten met betrekking tot de vrije ontvangst van televisie en radio signalen zijn er steeds meer consumenten die zich richten op de media platforms zoals netflix en youtube, dus in stekkeren maar, in de toekomst zal iedereen dit gaan ondervinden het ip tv kijken en radio gerelateerde diensten beluisteren, nu nog met een draadje uit de muur, via de vele media platforms op internet, welke gekoppelt zijn aan wifi en 5 G, het nieuwe talent, welke zich presenteren als vloggers en bloggers, met de smart phone of tablet in de hand bereik je de hele wereld in plaats van het hele land.

Het Station van de Toekomst

Zo eenvoudig kan het zijn, met de Webcaster, met de uitrol van het 5 G netwerk zal deze manier van streamen ongetwijfeld thuis horen bij "Internet of Things" onlangs het invoeren van 5G zal altijd de mogelijkheid blijven bestaan voor vrije televisie en radio ontvangst met een eigen antenne en de daarbij behorende apparatuur.

Satelliet 

Voor satelliet ontvangst heb je een schotel antenne nodig met de daarbij behorende ontvanger, er zijn veel verschillende varianten in omloop, daarom is het belangrijk jezelf goed hierover te informeren bij je plaatselijke electronica dealer, elders tref je op deze website alle informatie welke zenders vrij te ontvangen zijn en welke schotel diameter het beste aan jou wensen voldoet en hoe je de schotel zelf kunt uitrichten.